četrtek, 15. februar 2018

Priprava vrta na pomlad


Idealno za vaš vrt je da ima dokaj ravno površino, je blizu vode ter zaščiten pred močnim vetrom.
Prav tako mora vaš vrt imeti drenažo ter vsaj nekaj ur sončne svetlobe na dan za uspešno rast vrtnin. Dobro morate poznati vaš vrt in rastline na vrtu katere želite posaditi.  Jih posaditi ob pravem času in na ugodno mesto. Še posebej morate biti pazljivi če imate več različnih rastlin, ki imajo različne čase rasti. Večina rastlin mora biti posajena sredi spomladi (pred majem), zato je treba vedeti kdaj jih je potrebno posaditi v notranjih prostorih in kdaj jih je treba prenesti ven. Zato je zelo pomemben setveni koledar, z uporabo informacij, ki jih dobite skupaj ob nakupu semen. Tako lahko ustvarite svoj urnik za sajenje. Hkrati si lahko naredite vrtni dnevnik, ki ga vodite skozi celo leto, tako vidite kako uspeva vaš vrt. S takim načrtovanjem si zagotovite uspeh vašega vrta skozi celo leto.

vrtno pohištvo















Če imate v planu sajenje vrtnin, zelišč ali cvetja, morate začeti že zgodaj spomladi z gojenjem semen v zaprtih prostorih. Semena posadite, v lončke napravite drenažne luknjice, jih pustite v notranjem toplem prostoru ter brez neposredne sončne svetlobe. Sadike redno zalivajte. Pokrijte jih z ohlapno folijo, dokler ne začnejo kaliti. Po nekaj tednih boste našli sadike, ki jih počasi lahko že prestavite v zunanji vrt. Če boste imeli sadike v notranjih prostorih več kot tri tedne jim boste morda morali dodati kompost ali organsko gnojilo. Za dobro rast vaših rastlin raziščite koliko svetlobe potrebuje posamezna rastlina.

Preden pa boste sadike prestavili v zunanji vrt, morate le tega dobro pripraviti. Zemlja na vrtu ne sme biti preveč mokra, saj je potem preveč kompaktna in težka ter onemogoča rastlinam rast ter vzpenjanje. Da boste vedeli kdaj je zemlja dovolj suha za presaditev rastlin, lahko napravite preprost test. Vzamete zemljo v pest ter napravite kroglico iz nje. Nato jo razdrite in če se je zlahka razdrla potem je dovolj suha za presadite rastlin. Če pa je zemlja ostala kompaktna ali se je razdrla na večje delce potem je še preveč mokra za presaditev.

vrtni senčniki
















Ko je zemlja dovolj suha, šele lahko začnete s pripravo na setev. Odstranite plevel,kamne ter ostanke rastline. Ostanke rastlin lahko uporabite za kompost. Pri pripravi zemlje (razbijanje površine zemlje na manjše delce) uporabite široke vrtne vilice saj bodo le te enakomerno razporedile površino zemlje.
žar


















Ko končate pripravo zemlje, lahko začnete z sajenjem, saj so tla idealno pripravljena na saditev novih rastlin.
Ekološka pridelava vrtnin pa bo veliko vredna pri ohranjanju vašega zdravja. Konec koncev pa vam bo tudi vaša denarnica hvaležna.